10 najlepszych przepisów na pierniki na święta

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a okres świąteczny jest tuż za rogiem. Aby sezon świąteczny był niezapomniany, trzeba przygotować pyszny i pożywny posiłek. W tym celu należy zaplanować z dużym wyprzedzeniem, a także wybrać przepis, który będzie odpowiadał Twoim kubkom smakowym.

Jeśli myślisz, że nie ma żadnego przepisu na święta, to mam dla Ciebie kilka rewelacyjnych pomysłów. Jeśli masz słodki ząb i jeśli szukasz najlepszego przepisu na piernik, to wylądowałeś we właściwym miejscu.

Piernik to wspaniałe jedzenie, które przygotowuje się z mielonej mąki i cukru. Można go zrobić z białym lub brązowym cukrem, ale jeśli chcesz dodać trochę zabawy, to można go zrobić z melasy. Tak więc, nie tracąc więcej czasu, zacznijmy od listy najlepszych piernikowych przepisów na święta.

Piernikowy przepis #1:

Składniki:

2 filiżanki mąki uniwersalnej

2 tsp. soda oczyszczona

1 tsp. cynamon

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

½ łyżeczki mielonych goździków

1 filiżanka niesolonego masła

¾ szklanki cukru

½ szklanki melasy

¾ szklanki gorącej wody

Metoda:

Przesiej mąkę i sodę oczyszczoną do dużej miski. Dodaj przyprawy i dobrze wymieszaj. Pokrój masło na małe kawałki i dodaj je do mieszanki mąki. Używając miksera do ciasta lub widelca, wmieszaj masło w mąkę, aż będzie przypominać grube okruchy.

Wymieszaj cukier i melasę razem i dodaj cukier do mieszanki mąki. Używając łyżki, dobrze wymieszaj cukier z melasą. Powoli wlej gorącą wodę i ugniataj ciasto rękami.

Rozgrzej piekarnik do 350°F i natłuść 8-calową kwadratową patelnię. Wciśnij ciasto na dno patelni i piecz przez około 25 minut. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia i przechowywać w szczelnie przykrytym pojemniku.

Przepis na piernik #2:

Składniki:

3/4 filiżanki mąki pszennej pełnoziarnistej.

½ filiżanki mąki uniwersalnej

1 łyżka sody oczyszczonej

1 łyżka mielonego imbiru

¼ filiżanki brązowego cukru

1 filiżanka melasy

½ szklanki ciemnej melasy

½ szklanki gorącej wody

½ filiżanki oleju napędowego

½ szklanki świeżych jabłek

¼ szklanki miodu

Metoda:

Przesiej mąki, sodę oczyszczoną, imbir i brązowy cukier do dużej miski. Dodaj melasę i wodę do miski i dobrze wymieszaj. Dodaj skrobię i miód i zagnieć ciasto rękami.

Wyciśnij ciasto na dno natłuszczonej foremki do bochenków o wymiarach 9×5 cali. Piec przez około 45 minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 325 stopni Fahrenheita. Pozwól mu całkowicie ostygnąć i przechowuj go w szczelnie zakrytym pojemniku.

Piernik przepis #3:

Składniki:

3 filiżanki mąki uniwersalnej

¼ filiżanki cukru

½ filiżanki melasy

½ szklanki kwaśnej śmietany